Un studiu realizat de cercetatorii italieni asupra populatiilor din
sudul Europei arata ca exista o proportie inversa intre frecventa
utilizarii cepei in alimentatie si riscul de aparitie al mai multor
forme de cancer: bucal, esofagian, colo-rectal, laringian, de san,
ovarian, de prostata, renal. La fel ca usturoiul si prazul, ceapa
prezinta capacitatea de a acumula seleniu din sol, o substanta
protectoare impotriva aparitiei cancerului. Consumul de ceapa (cel putin
jumatate de ceapa cruda pe zi) a fost asociat, intr-un alt studiu
francez, cu o reducere de cel putin 50% a riscului de aparitie a
cancerului de stomac, dar si cu o reducere semnificativa a incidentei
cancerului de san. Sucul de morcov este un pretios ajutor al celor
care sufera de digestie dificila sau lipsa poftei de mancare. Morcovul
este bogat in substante anti-oxidante ca vitamina A, dar si alte
vitamine si minerale, atat de necesare organismului uman. O cura de zece
zile cu suc proaspat cicatrizeaza ranile facute de ulcer si
imbunatateste vederea, mai ales a celei pe timp de noapte.
Consumul zilnic a trei cesti de cafea sau a sase cesti de ceai
imbunatateste capacitatea de memorare a femeilor in varsta, dar nu are
nici un efect asupra memoriei barbatilor, potrivit unui studiu realizat
in Franta, care a fost publicat in revista medicala Neurology.
Cercetatorii au examinat legatura dintre consumul de cofeina si
performantele intelectuale "cognitive" (memorie, limbaj, logica). Cauza
pentru care cofeina influenteaza doar memoria femeilor ar putea fi
metabolizarea in mod diferit a cofeinei de catre barbati sau o
interactiune hormonala, este concluzia medicilor.
Cafeaua: multe
studii sustin ca este o sursa de antioxidanti si scade riscul de
diabet; ceva din boabele ei scade incidenta cirozei si bolilor
pancreasului.
Un consum moderat de bere poate imbunatati functiile sistemului cardiovascular.
In ultimul timp, studiu dupa studiu arata beneficiile ciocolatei:
contine antioxidanti care previn anumite tipuri de cancer, iar anumite
substante pot chiar sa previna dementa. Consumati ciocolata cu cel mai
mare continut de cacao. Cea care are prea mult zahar face mai mult rau
decat bine.
Daca pui boabe de struguri in cuptorul de microunde, acestea vor exploda.
Nucile consumate dupa fiecare masa impiedica ingrosarea arterelor si
previn bolile de inima. Opt nuci pe zi pastreaza arterele flexibile,
inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, conform
unui studiu realizat de cercetatorii americani de la Barcelona's
Hospital Clinico. Specialistii recomanda consumul de nuci dupa mesele
bogata in grasimi pentru a atenua efectele negative pe care acestea le
au asupra organismului.
Stiati ca doua pastile cu ulei de peste
zilnic impulsioneaza creierul copiilor sa se dezvolte in trei luni cat
s-ar dezvolta in trei ani?
Hormon-cheie al metabolismului -
adica al utilizarii energiei alimentare, insulina accelereaza procesul
de imbatranire, atunci cand este produsa in cantitate prea mare. Morala:
zaharul putin va mentine tineri. Mancati miere!
Specialiştii au
descoperit că acizii graşi nesaturaţi şi monosaturaţi, care reprezintă
circa 75% din compoziţia uleiului de măsline, sunt similari cu cei
prezenţi în laptele matern, ceea ce explică de ce uleiul de măsline este
atât de bine tolerat de organism.
Pentru consum, cel mai indicat
este uleiul extra-virgin de măsline, nerafinat şi fără adausuri de
substanţe chimice. Are cele mai bune efecte terapeutice, iar în
alimentaţie este foarte hrănitor, ideal pentru prăjit, deoarece are un
punct de ardere (de fum) la 2100 C, mult mai ridicat decât temperatura
obişnuită de prăjire în untură sau în alt ulei vegetal (1800 C).
Printre multele avantaje pe care le prezintă consumul de măsline şi ulei
de măsline, se numără şi faptul că previne îmbătrânirea celulelor.
Un melc poate sa doarma fara intrerupere timp de 3 ani si sa nu moara de foame.
Daca sunteti adeptii consumului de peste de trei ori pe saptamana,
aveti mari sanse sa nu va imbolnaviti de cancer. Un studiu publicat in
"International Journal of Cancer" confirma efectele preventive ale
pestelui gras, bogat in omega-3, asupra cancerului de prostata. Doua mii
de persoane atinse de aceasta teribila maladie au fost intrebate despre
obiceiurile lor alimentare, raspunsurile lor fiind comparate cu cele
ale unui grup etalon. Studiul a demonstrat ca omega-3 micsoreaza riscul
aparitiei acestui tip de cancer cu 43%. Dar nu doar pestele este
responsabil de aceasta diferenta. Exista si un aspect genetic deoarece
purtatorii genei COX-2 beneficiaza, in totalitate, de efectele
protectoare ale pestelui gras.
n muntii Gara-Taz din Republica
Kazaha a fost descoperita o pestera aflata la 160 de metri adancime unde
creste o padure de brazi micuti si de asemenea in aceasta pesterea
exista si pasari, printre care o specie de porumbei albastri.
Cel mai adanc lac de pe Pamant este Lacul Baikal, din Siberia? Acesta
are mai bine de 1,7 Km adancime iar apa de aici reprezinta aproximativ
20% din apa "dulce" aflata in stare lichida de pe Pamant.
Continuare